Öcsödtől a Vatikánig: a világ legjobbjai közt egy helyi iparművész betleheme

Megosztás

Bencsik Márta öcsödi szalma- és csuhéfonó iparművész sikere egész Jász-Nagykun-Szolnok megye dicsősége, ugyanis a kukoricaszárból, gyapjúból és mohából készült betlehemét a vatikáni zsűri a világ legjobbjai közé választotta.

A 100 Betlehem elnevezésű kiállítást több évtizede rendezik meg Rómában, ilyenkor a világ legkülönfélébb tájairól érkeznek alkotók, hogy bemutassák a Jézus születésének megelevenítését ábrázoló műveiket. 2019-ben maga Ferenc pápa is részt vett a kiállításon.

Bencsik a szentcsaládot és a három királyokat csuhéból készítette, a jászól kukoricaszárból áll össze, az állatok pedig gyapjú borítást kaptak.

Az elmúlt években nem volt egyedülálló, hogy magyar művész került a legjobbak közé. Köszönhető ez elsősorban a Magyar Kézművességért Alapítvány rendszeres pályázatának, amire Jász Nagykun-Szolnok megyéből, pontosabban Öcsödről Bencsik Márta is jelentkezett.

„Az az öröm és megtiszteltetés ért, hogy a betlehemi kiállításra készült pályamunkámat a vatikáni zsűri alkalmasnak találta arra, hogy decemberben részt vegyen a Vatikánban megrendezendő tárlaton” – fogalmazott.

A vatikáni kiállítás december 8-án kerül megnyitásra és egy hónapon keresztül, január 7-ig lehet megtekinteni.

Kép: Szoljon

Kapcsolódó cikkek